Stranci najviše ulagali u kemijsku industriju

Bez autora
Jul 17 2011

Inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u prvom su tromjesečju ove godine iznosila 128,9 milijuna eura. Ako se detaljnije pogledaju podaci po djelatnostima, vidljivo je da je kod nekoliko njih u prvom kvartalu zabilježena negativna vrijednosti, a najveći je pad vrijednosti ulaganja bio u proizvodnji naftnih derivata i iznosio je 68,3 milijuna eura. Stranci su u prvom tromjesečju ove godine najviše uložili u hrvatske tvrtke koje se bave proizvodnjom kemikalija i kemijskih proizvoda, 39,7 milijuna eura, potom 38,2 milijuna eura u bankarski sektor, odnosno financijsko posredovanje (osim osiguravajućih i mirovinskih fondova). Slijede izravna inozemna ulaganja u poslovanje nekretninama, koja su u prvom kvartalu iznosila 37,3 milijuna eura, u vlasnička ulaganja u nekretnine 22,9 milijuna. Po zemljama, u prva tri mjeseca ove godine najviše su u Hrvatsku uložile tvrtke iz Njemačke (131,8 milijuna eura), Luksemburga (37,9 milijuna eura), SAD-a (19,2 milijuna eura), dok se najveći odljev bilježi kod Mađarske s povlačenjem iznosa od 73,2 milijuna eura.

Stranci najviše ulagali u kemijsku industrijuInozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u prvom su tromjesečju ove godine iznosila 128,9 milijuna eura, pokazuju preliminarni podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Ako se detaljnije pogledaju podaci po djelatnostima, vidljivo je da je kod nekoliko njih u prvom kvartalu zabilježena negativna vrijednosti, a najveći je pad vrijednosti ulaganja bio u proizvodnji naftnih derivata i iznosio je 68,3 milijuna eura. Stranci su u prvom tromjesečju ove godine najviše uložili u hrvatske tvrtke koje se bave proizvodnjom kemikalija i kemijskih proizvoda, 39,7 milijuna eura, potom 38,2 milijuna eura u bankarski sektor, odnosno financijsko posredovanje (osim osiguravajućih i mirovinskih fondova). Slijede izravna inozemna ulaganja u poslovanje nekretninama, koja su u prvom kvartalu iznosila 37,3 milijuna eura, u vlasnička ulaganja u nekretnine 22,9 milijuna.

Po zemljama, u prva tri mjeseca ove godine najviše su u Hrvatsku uložile tvrtke iz Njemačke (131,8 milijuna eura), Luksemburga (37,9 milijuna eura), SAD-a (19,2 milijuna eura), dok se najveći odljev bilježi kod Mađarske s povlačenjem iznosa od 73,2 milijuna eura. Po podacima HNB-a, inozemna su ulaganja u prošloj godini iznosila 226,6 milijuna eura, a na prošlogodišnje je podatke, uz smanjenje interesa stranih ulagača, utjecala i činjenica vezana uz kružna inozemna ulaganja s obzirom na to da je u zadnjem kvartalu prošle godine ukinuta inozemna pravna osoba putem koje su provedena ta ulaganja tijekom 2008. i 2009., a učinak toga je i smanjenje izravnih ulaganja u Hrvatsku kao i hrvatskih ulaganja u inozemstvo.

Inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku od 1993. do kraja prvog tromjesečja ove godine iznosila su ukupno 24,36 milijardi eura. Po djelatnostima, najveći se iznos od 8,5 milijardi eura odnosi na ulaganja u banke, a slijede ulaganja u trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini u iznosu od 2,7 milijardi eura u proteklih nešto više od 18 godina. U razdoblju od 1993. do kraja ožujka ove godine najviše su u Hrvatsku investirali ulagači iz Austrije (6,1 milijarda eura), Nizozemske (3,7 milijardi eura), Njemačke (više od 3 milijarde), Mađarske (2,2 milijarde eura). Hrvatske tvrtke su, pak, u prvom tromjesečju ove godine u inozemstvo uložile 97,3 milijuna eura, a od 1993. godine ukupno nešto više od 4 milijarde eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik